Rólunk | Hírek | Projektek | LovastalálkozóBaranta |  Lovasnomád |  Falusi turizmus |  Kapcsolat |
| magyar | srpski |       Ma 2024. 6. 17., hétfő van.
    Támogatóink:
eu
Info Template
Tartományi Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi Titkárság
Szekeres László Alapítvány
Szabadka Város
Szülőföld Alap
Corvinus Zrt.
Bethlen Gabor Alap

Hírek

2014. április 7.

Az Ostorka Egyesület a Tartományi gazdasági, munkaügyi és nemek egyenjogúságával foglalkozó titkárság támogatásával Lovas Túravezetői tanfolyamot szervezett 2014 év március folyamán, amelyen több mint 20 vajdasági lovas gazda, ménesvezető és turisztikai szakember vett részt, akik megismerték a lovastúra-vezetés alapvető fogásait és egy magyarországi kirándulás keretében gyakorlati tapasztalatokra is szert tettek.


2014. február 26.

Felhívás
Az Ostorka Egyesület a Tartományi gazdasági, munkaügyi és nemek egyenjogúságával foglalkozó titkárság támogatásával Lovas Túravezetői tanfolyamot szervez
A tanfolyam célja, hogy a vajdasági lovasok, lovas gazdák megismerjék a lovastúra-vezetés alapvető fogásait.

A képzés napirendje:

A képzésen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Érdeklődés és regisztráció 2014. 03. 10.-ig az info@ostorka.org.rs, riczandras@rcgroup.co, vagy a 069/2362596 telefonszámon.
A képzés helyszíne a ludasi Furioso Lovas Centrum, Ludas, Kosztolányi Árpád u. 40. www.furioso.rs
A képzés támogatója a Tartományi gazdasági, munkaügyi és nemek egyenjogúságával foglalkozó titkárság


2010. november 1.

Az Ostorka Egyesület a Ludasi Helyi Közösséggel közösen turisztikai oktatást szervez 2010. november 19 és 20-án melynek keretében a Szegedi Katedra Alapítványi Iskola oktatói mutatják be a falusi turizmust közösségi szempontból illetve a program keretében összeállításra kerül ludas turisztikai vonzerőleltára, amelyre építve ki lehet alakítani azokat a programcsomagokat amelyekkel a falu várja a turistákat.


2010. október 22.

Az Ostorka Egyesület és a Furioso Lovas Centrum Szabadka Város Környezetvédelmi Alapjának támogatásával közös környezetvédelmi oktatást szervez, melynek keretében az érdeklődők lovas kocsin és lóháton tekinthetik meg és tanulhatnak a Szabadka környéki védett területekről.


2010. október 6.

Megrendezésre került és nagy sikert aratott a második lovas találkozó, melyről a itt található bővebb beszámoló.


2010. május 7.

Idén is megrendezésre kerül a Ludasi lovastalálkozó. A tavalyi nagy sikerű rendezvény után, melyen több mint 3000 látogató vett részt, az idei rendezvény további újdonságokkal bővül. Ebben az évben a hangsúly a nomád lovas életre helyeződik, ennek keretében bemutatásra kerülnek hagyományőrzőknek köszönhetően az akkori lovas életkörülmények. A ludasi vásártéren október 3.-án megrendezésre kerülő lovas napon bemutatjuk a honfoglaló őseink jurtáit, lovas íjásztudományukat, és a nomád életformát.


2010. április 20.

Sikeresen megvalósult a környezetvédelmi táborunk, melyet a Tartományi Környezetvédelmi Titkárság támogatott. A tábor keretében ludasi és Szabadka környéki gyerekek négy napon keresztül a ludasi Furioso Lovas Központ keretein belül ismerkedtek a környezetvédelem alapelveivel, a Ludasi-tavi védett területtel, és a lovaglás alapjaival.


2009. december 3.

A Tartományi Környezetvédelmi Titkárság támogatásával 4 napos környezetvédelmi tábort tartunk általános és középiskolások számára, Ludason 2010 tavaszi szünetében. Hamarosan bővebben tájékoztatunk az eseményről


2009. október 9.

Sikeresen lezajlott az I. Ludasi Lovastalálkozó bővebben itt olvashat az eseményről


2009. augusztus 4.

Az Ostorka Egyesület sikeresen pályázott a Corvinus Támogatásközvetítő Zrt.-nél az I. Ludasi Lovastalálkozó megszervezésére. A találkozót 2009. október 4.-én tartjuk Ludason a vásártéren.


2009. május 23.

Az Ostorka Egyesület a ludasi Furioso Lovas Centrumban az Ecoline Consulting Kft-vel közösen 2009. június 5.-6.-án kétnapos falusi turizmus szemináriumot és találkozót szervez, amelyen mind a vajdasági mind a magyarországi falusi vendéglátók részt vehetnek. Az első napon előadásokat hangzanak el a témában, a második nap pedig kirándulást szervezünk a Mórahalom környéki falusi vendéglátók kínálatát megtekinteni tapasztalatszerzés céljából.


2009. február 8.

Az egyesület a szegedi Katedra Alapítványi iskolával közösen az Esély a Stabilitásra Alapítvány támogatásával felmérte Ludas, Királyhalma és Hajdújárás települések turisztikai potenciáljait és ebből egy akciótervet készített. A projekt keretében 2009. február 14.-15.-én Ludason tartunk kétnapos falusi turizmus képzést, melyen magyarországi szakértők tartanak előadásokat.


2009. január 28.

Az Ostorka Ludason építi ki a Vajdasági Mezőgazdasági Hagyományőrző és Falusi Turizmus Fejlesztési Központot. A közelmúltban megvásárolt birtokon egy helyre tudjuk összegyűjteni a már feledőbe merülő mezőgazdasági szellemi és tárgyi hagyományokat, emellett a falusi turizmushoz kötődő tevékenységeket (oktatás, továbbképzés, minőségbiztosítás fenntartása, integráció, marketing) is létrehozzuk. A központ keretében természetesen néhány szobát is kialakítunk és egy minta falusi vendéglátóhelyet rendezünk be, annak érdekében, hogy a jövendő vállalkozóknak bemutathassuk, hogy milyen módon kell kialakítani egy minden igényt kielégítő falusi szálláshelyet.


2009. január 15.

Az Ostorka a Szülőföld Alapnál támogatást nyert el, Az agroturizmus oktatási rendszerének kiépítése c. projekt keretében, aminek keretében traktort és hozzá kapcsolható eszközöket vásárolunk, amely eszközökkel az agroturisztika gyakorlati képzését tudjuk végrehajtani.


2009. január 3.

Az Ostorka Polgárok Egyesülete és a szegedi Katedra Alapítványi Iskola, az Esély a Stabilitásra Közalapítvány támogatásával Falusi turizmus képzést szervez Ludason, a Ludas Bár teremben (Kosztolányi Árpád u. 128). 15 óra intenzív tanfolyam a falusi turizmusról, 2009 február 13-án pénteken 14 órától és szombaton 9 órától magyarországi előadókkal. A képzés a résztvevők számára ingyenes, a sikeresen végzettek oklevélben részesülnek. Jelentkezni az Ostorka Egyesület telefonszámán (670-850 és 069/2431187), vagy e-mailben (info@ostorka.org.rs) lehet február 12-ig.


2008. szeptember 21.

Az Ostorka Egyesület már idén elkezdte a Nomád népek hagyományai – honfoglalás kori fesztivál szervezését.

Vajdaságban is mint mindenhol a világban nyaranta számos fesztivált-hagyományőrző rendezvényt szerveznek, de ezek általában üzleti jellegűek, és nagyon távol állnak a vajdasági magyar hagyományoktól. Az Ostorka Egyesület folytatva hagyományőrző tevékenységét a nagyközönség számára is elérhető programokat szervez. E programsorozat első állomása lesz az Nomád népek hagyományai – honfoglalás kori fesztivál és tábor 2009 nyarán.

A fesztivál célja, hogy bemutathassa azokat a kulturális, harci, gasztronómiai, életviteli hagyományokat, amelyeket a nomád népek és a honfoglaló magyarság ránk hagyott. Eddig nem volt ilyen komplex hagyományőrző fesztivál, és ezzel meg kívánjuk alapozni egy minden évben megtartandó, terveink szerint egyre bővülő fesztivál alapjait.

A hagyományőrző fesztivál az első évben két téma köré fonódik, ez a nomád élet és az ehhez szorosan kapcsolódó lovas és harci tevékenységek. A látogatók a fesztivál ideje alatt részt vehetnek mindazon tevékenységekben, amelyet a honfoglaló eleink végeztek, kipróbálhatják a jurtákat, kézműves mesterségeket ismerhetnek meg és gyakorolhatnak, szakképzett lovas oktatók segítségével a nomád lovaglás alapjait és a nomád lovas harcmodort sajátíthatják el. Ezek mellett folyamatos bemutatókat tartanak amatőr hagyományőrző szervezetek a honfoglalás kori magyarság életének 1-1 szegmenségről. Mindezt azzal a céllal, hogy a vajdasági magyarság számára is megmutathassuk azt, hogy milyenek voltak eleink életkörülményei, és hogy az ősi magyar életfelfogást magukévá tegyék.

Az egyesület néhány tagja részt vett az augusztus 14-17. között megrendezésre került Kurultaj II. Magyar-Magyar találkozón, ahol tapasztalatokat gyűjtött a nomád fesztivál szervezéséhez.

Néhány kép a Kurultajról:


2008. szeptember 4.

Az Egyesület vezetésének döntése alapján még az idei évben megvásárol egy falusi-tanyasi  portát  Szabadka-Palics vonzáskörzetében, ahol falusi turizmushoz kötődő oktatási centrumot és mezőgazdasági hagyományőrző központot hoz létre, a már meglévő tanulmányterv alapján. Most az a feladat áll előttünk, hogy a finanszírozási forrásokat megtaláljuk, majd pedig az ingatlant is kiválasszuk.


2008. május 17.

Az Egyesület a Tartományi Mezőgazdasági és Vízgazdálkodási titkárságtól pályázaton eszközöket nyert a Falusi Turizmus a Gyakorlatban c. képzési program megvalósítására. A program befejezésére egy évünk van, amint megérkezik a támogatás, indítjuk a programot, amiről honlapunkon tájékoztatást nyújtunk.


2008. március 26.

Befejeződött az Apáczai Közalapítvány által támogatott falusi turizmus képzés, melyet négy vajdasági helységben: Szilágyin, Kishegyesen, Zentán és Hajdújáráson tartottunk meg.

A képzéseken a hazai előadók mellett a magyarországi Katedra Alapítványi Iskola előadói, Habináné Tuza Klára és Kabódi Istvánné, tartottak nagysikerű előadásokat.

Az előadásoknak összesen mintegy 150 hallgatója volt, akik Kishegyesen gyakorlati, míg a többi helyszínen elméleti képzésben részesültek. Köszönet illeti meg a Szilágyi Dezső Polgári Társulást, akik Szilágyin segítettek a szervezésben, illetve a Zentai Turisztikai Információs Irodát, akik Zentán segítettek be a szervezésbe. Meg kell említenünk, hogy Zentán a képzésen részt vevők az utolsó találkozás alkalomával megalakították a saját turisztikai és hagyományőrző egyesületüket is, ez az Ostorka Egyesületet és aktivistáit nagy örömmel töltötte el, mivel ezzel is kézzelfogható eredménye van a munkánknak.

Néhány kép a képzésekről: