|   O nama  |   Novosti  |   Projekti  |   Konjički susretSeoski turizam  |   Kontakt  |  
| magyar | srpski |       Danas je 16. 6. 2024, nedelja.
    Donatori:
eu
Info Template
Pokrajinski sekretarijat za propise, upravu i nacionalne manjine
Fondacija Szekeres László
Grad Subotica
Szülőföld Alap
Corvinus Zrt.
Bethlen Gabor Alap
Erasmus +

Pozdravljamo Vas na sajtu udruženja Ostorka!

Udruženje Građana Ostorka je osnovana 2003.godine sa ciljem da neguje vojvođanske poljoprivredne običaje, povrati uspomene mađarske konjičke kulture ovih krajeva te da potpomogne razvoj seoskog turizma.Sedište udruženja je nedaleko od Subotice, na Paliću i njeno područje delatnosti je upravo ovaj region severne Vojvodine, mada svoj rad proširuje na celu Vojvodinu i Južnu Mađarsku pošto administrativne granice ne mogu razdvojiti ono što prirodno čini jednu celinu.

Ostorka Udružnje ne raspolaže sa masovnim brojem članova pošto je reč o stručnoj organizaciji.Osnivači se svi na neki svojstven način vezuju za ciljeve udruženja. Među njima ima poljoprivrednih inžinjera, arheologa, etnolog, turističkih eksperta, geografa, biologa. Članstvo se stalno povećava sa stručnjacima koji se poistovećuju sa ciljevima, sa ljudima koji vole konje i jahanje, te preduzetnicima koji se bave seoskim turizmom i kojima je bitna integracija , razvoj njihove delatnosti i razvoj.

Predsednik Udruženja je Andraš Ricz agrarniekonomista, koji od osnivanja vodi isto i organizuje neumorno delatnosti.

Organi udruženja su skupština (najviši organ), predsednik (predstavlja udruženje i upravlja operativnim poslovima), predsedničko veće (vodi udruženje između dve skupštine) i nadzorno veće (nadzire pravno funkcionisanje).

Razlog osnivanja udruženja je prvenstveno bio da u Vojvodini nije postojala nijedna organizacija koja bi negovala jahanje, konjički život, duhovne i predmetne ostavštine poljoprivrede. U ovim krajevima si svi na neki način vezani za konje, poljoprivredu, ali nema nikoga ko bi se prihvatio da sačuvamo običaje predaka. Udruženje se prihvatilo da će sakupiti , konzervirati, sačuvati i prikazati sve ostavštine, koje još može pronaći. Ovo je poslednji momenat da se ovakva delatnost obavi pošto su još živi oni koji nam mogu pružiti podatke i preostale tradicionalne predmete, koje možemo sakupiti i sačuvati. Brzom i redovitom promenom vrednosnih standarda ove dragocenosti će se veoma brzo zagubiti.

Nega mađarskih običaja je izuzetno bitna pošto se broj južnih mađara redovito smanjuje, a protiv čega se možemo boriti samo na taj način da iz izvora običaja iznegujemo omladinu mađarske duhovnosti koja će to proslediti i narednim generacijama.

Drugi razlog zbog čega se oformilo udruženje je potpora seoskog turizma. U Srbiji postoji samo državni savez seoskog turizma, a nema inicijative iz nižih krugova. U našem regionu su poslednjih godina stvorene nekoliko delatnosti koje se bave seoskim turizmom. Kako bi oni rentabilno radili i napredovali potrebno je sažeti ih i stvoriti saradnju među svima koji se bave takvom i sličnom delatnošću kako u regionu tako i sa druge strane granice, u Mađarskoj.

Donatori:

Szülőföld Alap
Fondacija Laszló Szekeres
Fondacija šansa za stabilnost
Pokrajinski sekretarijat za propise, upravu i nacionalne zajdnice
Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo
Pokrajinski sekretarijat za priveredu
Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova
Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine i ordživi razvoj
Ekumenska humanitarna organizacija
Grad Subotica
Erasmus +