|   O nama  |   Novosti  |   Projekti  |   Konjički susretSeoski turizam  |   Kontakt  |  
| magyar | srpski |       Danas je 16. 7. 2024, utorak.
    Donatori:
eu
Info Template
Pokrajinski sekretarijat za propise, upravu i nacionalne manjine
Fondacija Szekeres László
Grad Subotica
Szülőföld Alap
Corvinus Zrt.
Bethlen Gabor Alap
Erasmus +

Novosti

1.novembar 2010.

Udruženje Građana Ostorka zajedno sa Mesnom Zajednicom Šupljak organizuje turističku obuku 19.i 20.novembra 2010.godine gde će predavači Segedinske Katedra Alapítványi Iskola prezentovati seoski turizam iz perspektive zajednice odnosno u okviru programa će biti sastavljen inventar turističkih atrakcija Šupljaka na osnovu čega se mogu izraditi program paketi sa kojima će selo dočekati turiste.


22.oktobar 2010.

Udruženje Građana Ostorka i Konjički Centar Furioso je uz podršku Fonda za Zaštitu Životne Sredine Grada Subotice organizuje ekološko obrazovanje u okviru koga će zainteresovani moći zapregama ili jašući promatrati i učiti o zaštićenim područjima Subotičke okoline.


6.oktobar 2010.

Održan je sa ogromnim uspeho drugi konjički susret, o kojem opširniji izveštaj možete ovde pronaći.


7. maj 2010.

I ove godine će se održati na Šupljaku konjički susreti. Posle prošlogodišnje uspešne priredbe na kojoj je učestvovalo 3000 posetilaca, ovogodišnja priredba se proširuje sa dajim novostima. Ove godine je akcenat na nomadskom konjičkom životu u okviru čega se zahvaljujući onima koji polažu svoj trud za očuvanje običaja biti prikazani tadašnji konjički uslovi života. Na Šupljaki na vašarištu će 3. Oktobra na konjičkim susretima da se prikažu jurte naših predaka osvajača, njihova spretnost u streličarstvu i nomadski način života.


20. april 2010.

Sa uspehom je ostvaren kamp zaštite životne sredine koji je podržan od strane Pokrajinskog Sekretarijata za Zažtitu Životne Sredine. U okviru kampa deca sa Šupljaka i okoline Subotice tokom četri dana u Furioso Konjičkom Centru su se upoznavali sa osnovama zažtite okoline, sa zaštićenim rezervatom Ludaškog jezera i osnovama jahanja.


3. decembar 2009.

Uz podršku Pokrajinskog Sekretarijata za Zaštitu prirode održaćemo 4 dnevni kamp za osnovce i srednjoškolce na Šupljaku za vreme prolećnog raspusta 2010. O tome detaljnije uskoro.


9. oktobar 2009.

Uspešno je održan I Konjički susret na Šupljaku, detaljnije o događaju ovde.


4. avgust 2009.

Udruženje Gradjana Ostorka je uspešno konkurisalo kod Corvinus Támogatásközvetítő Zrt za organizovanje I. Konjičkog susreta na Šupljaku. Susret će biti održan 4. Oktobra 2009. Na Vašarištu na Šupljaku.


23. maj 2009.

Udruženje Gradjana Ostorka sa Ecoline Consulting doo će na Šupljaku u Konjičkom Centru Furioso 5. i 6. Juna 2009. Održati dvodnevni susret i seminar o seoskom turizmu, na kojem mogu učestvovati kako domaći tako i mađarski preduzetnici koji se bave seoskim turizmom.Prvog dana će biti održana predavanja a drugog dana će se posetiti ponuda seoskog turizma u Morahalomu radi sticanja iskustava.


8. februar 2009.

Udruženje je uz Katedra Alapítványi iskola iz Segedina i podršku Esély a Stabilitásra Alapítvány izvršilo analizu turističkog potencijala Šupljaka, Bačkih Vinograda i Hajdukova i izradilo akcioni plan. U okviru projekta održaćemo dvodnevnu obuku o seoskom turizmu na Šupljaku 14 i 15. februara 2009. sa stručnjacima iz Mađarske.


28. januar 2009.

Udruženje Gradjana Ostorka će na Šupljaku izgraditi Centar za Poljoprivredne Ostavštine i Razvoj Seoskog Turizma Vojvodine. Na nedavno kupljenom imanju možemo sakupiti na jednom mestu već zaboravljene poljoprivredne duhovne i predmetne zaostavštine, a pored toga želimo stvoriti delatnosti (obuka, dodatna obuka, održavanje obezbeđenja kvaliteta, integracija, marketing) koje su vezani za seoski turizam.U okviru centra ćemo naravno formirati i nekoliko soba koje ćemo urediti kao uzorak za seosko domaćinstvo odnosno ugostiteljstvo sa ciljem da budućim preduzetnicima prikažemo na koji način trebaju formirati seosko domaćinstvo koje odgovara svim kriterijumima seoskog turizma.


15. januar 2009.

Udruženje Gradjana Ostorka je osvojilo podršku kod Szülőföld Alap za projekat Izgradnja obrazovnog sistema agroturizma, u okviru čega nameravamo kupiti traktor sa dodatnom opremom sa kojima imamo mogućnost za izvršenje praktične obuke u agroturizmu.


03. januar 2009.

Udruženje Gradjana Ostorka i škola Katedra Alapítványi Iskola iz Segedina uz podršku Esély a Stabilitásra Közalapítvány organizuje Obuku o seoskom turizmu na Šupljaku u restoranu Ludaš Bar (Arpada Kostolanjija 128.) Petnaesto časovni intenzivni kurs počinje u petak 13.02.2009. sa početkom od 14 časova i u subotu sa početkom od 9 časova sa predavačima iz Mađarske. Obuka je besplatna a oni koji je budu uspešno završili dobijaju diplomu. Svi zainteresovani se mogu javiti na telefon Udruženja Gradjana Ostorka (670-850 i 069/2431187) ili e-mejlom (info@ostorka.org.rs) do 12-og februara.


21. septembar 2008.

Udruženje Građana Ostorka je već ove godine počela organizaciju festivala doseljavanja starih mađara pod nazivom Običaji nomadskih naroda.

U Vojvodini kao svuda po svetu leti organizuju mnoštvo festivala, tradicionalne priredbe, ali su one pretežno poslovnog tipa i daleko su od vojvođanskih mađarskih običaja. Udruženje Ostorka nastavljajući tradicionalnu delatnost, organizuje priredbe koje su dosežne i za širu javnost. Prva stanica ovog serijala će biti Običaji nomadskih naroda- festival i kamp doseljavanja starih mađara leta 2009. godine.

Cilj festivala je prikaz tih kulturnih, borbenih, gastronomskih i svakodnevnih običaja koje su nomadski narodi i stari mađari nama zaveštali. Do sada nije bilo tako kompleksnog festivala tradicija, te želimo time utemeljiti fetival koji će se svake godine održavati i nadamo se stalno i proširivati.

Festival običaja se prve godine bavi sa dve teme, a to su nomadski život i usko vezano uz to konjičke i borbene delatnosti. Posetioci tokom festivala mogu učestvovati u svim delatnostima kojima su nam se staromađarski preci bavili, mogu isprobati jurte, mogu upoznati i naučiti neke stare zanate, a uz pomoć stučnog lica naučiti nomadski način jahanja i nomadski način borilačkih veština. Pored toga će stalne predstave održavati amaterske grupe za očuvanje običaja iz po kojeg segmenta doseljavanja starih mađara. Sve to sa ciljem kako bi smo vojvođanskim mađarima prikazali kako su nam živeli preci i da prisvoje način shvatanja života pra mađara.

Nekoliko članova udruženja je učestvovalo na Kurultaj II Mađarsko-Mađarskom susretu održanog 14-17 avgusta ove godine, gde su prikupljali iskustva za organizaciju nomadskog festivala.

Nekoliko slika o Kurultaju:


4. septembar 2008.

Na osnovu odluke predsedništva još tokom ove godine će kupiti seoski- slaški posed u subotičko-palićkom krugu, gde će stvoriti obrazovni centar vezan za seoski turizam i centar za očuvanje poljoprivrednih običaja na osnovu već postojećih planova. Trenutni zadatak nam je da pronađemo finansijske izvore i posle toga odaberemo nekretninu.


26. mart 2008

Zvršena je obuka seoskog turizma koju je podržala Apaczai Közalapítvány i koja su održana na četri lokacije: u Svilojevu, Malom Iđošu, Senti i Hajdukovu. Obuku su pored domaćih predavača držali i predavači iz Mađarske škole Katedra Alapítványi Iskola, gospođa Habináné Tuza Klára i gospođa Kabódi Istvánné, sa velikim uspehom.

Predavanja je odslušalo nekih 150 slušalaca , koji su u Malom Iđošu imali teoretsku a na ostalim mestima praktičnu obuku. Posebnu pohvalu trebamo uputiti Udruženju građana Szilagyi Dezső iz Svilojeva kao i Turističkoj organizaciji Opštine Senta koji su nam u mnogome pomogli oko organizacije. Trebamo pomenuti da su slušaoci predavanja u Senti na poslednjem predavanju oformili svoj turistički savez za očuvanje običaja što je Udruženju Ostorka bilo od posebnog značaja pošto se i na taj način mogu uočiti rezultati njihovog zalaganja.

Nekoliko slika sa obuke: